Timantin ytimessä – Puhtaus
Timantin syntymiseen kestää miljoonia vuosia. Se kiteytyy hiilestä maankuoren paineen puristuksessa tuhansien vuosien aikana.
Geologisen aktiivisuuden takia puristus on harvoin koko ajan tasaista. Tästä syystä kiteeseen jää useimmiten häiriöitä, joita kutsutaan sulkeumiksi.
Timantin sisään saattaa kiteytyä muita mineraaleja ja jopa jalokiviä. Kivi voi myös mannerlaattojen paineessa lohkeilla tai jopa haljeta.
Timantit pyritään aina hiomaan niin, että hiotussa kivessä olisi aina mahdollisimman vähän sulkeumia, sillä ne vaikuttavat timantin myyntihintaan. Täydellisen sulkeumaton kivi on harvinaisuus ja siksi kalliimpi. Puhtaus eli Clarity onkin toinen neljästä C:stä. Tämä artikkeli paneutuu timantin sulkeumien salaiseen maailmaan.
Sulkeumia ei kuitenkaan pidetä virheinä, vaan usein ne takaavat sen, että kivi on aito ja luonnollinen. Synteettisissä kivissä sulkeumia ei ole.
Varsinkin muiden jalokivien kuten rubiinien ja smaragdien kohdalla sulkeumat ovat tärkeitä, sillä täysin sulkeumattoman kiven aitoutta ei voida todistaa. Timanteilla ja muilla jalokivillä ovat eriävät puhtausluokitukset, sillä sulkeumien esiintyminen on jokaiselle jalokivilajille yksilöllistä.
CLARITY – PUHTAUS
Koruissa käytettävät timantit ovat yleensä hyvin puhtaita, eikä niissä olevia sulkeumia useimmiten erota paljain silmin, muutamaa alinta puhtausluokkaa lukuunottamatta. Kivet tutkitaan aina vähintään 10x suurentavalla luupilla ja useimmiten mikroskoopilla.
Erilaisia puhtausvirheitä on paljon erilaisia ja ne vaikuttavat eri tavoin timantin laatuun virheen koon tai sen aiheuttaman värimuutoksen mukaan. Timanteissa voi olla muita mineraaleja, kidepintoja, kuplia, lohkeamia tai kivessä saattaa olla halkeamia.
Aina sulkeumat eivät kuitenkaan vaikuta kiven loistoon, joten tapauskohtaisesti alemmankin puhtausluokan kivi voi olla koruun istutettuna yhtä upea kuin kalliimman luokan kivi.
Suomessa käytössä oleva Pohjoismaisen timanttinimikkeistön (PTN, Scan.D.N) puhtausluokitusjärjestelmä on yhdenmukainen muualla maailmassa käytössä olevien järjestelmien kanssa. Alla olevat esimerkit on kuvattu 10x luupin läpi, mutta ne ovat ainoastaan suuntaa antavia, sillä erilaisia virheitä on niin monia että kattava lista olisi todella pitkä.
FL JA IF – FLAWLESS JA INTERNALLY FLAWLESS – VIRHEETÖN JA SISÄISESTI VIRHEETÖN
Kivi on niin sanotusti ”luuppipuhdas”. Näissä luokissa olevat virheet ovat sellaisia, että ne löytyvät ainoastaan mikroskoopilla ja silloinkin ainoastaan huolellisen tarkastelun jälkeen. Näiden luokkien kivet ovat kaikkein halutuimpia.
VVS – VERY VERY SMALL INCLUSIONS – HYVIN HYVIN VÄHÄISIÄ SULKEUMIA
Kivessä on pieni sulkeuma, joka erottuu 10x luupilla ainoastaan asiantuntijan huolellisen tarkastelun ansiosta. Sulkeumat ovat värittömiä ja äärimmäisen pieniä. VVS-luokka jaetaan kahteen VVS1 ja VVS2 sen perusteella missä sulkeuma sijaitsee.
VS – VERY SMALL INCLUSIONS – HYVIN VÄHÄISIÄ SULKEUMIA
Erittäin pieniä, hieman pistettä suurempia sulkeumia, joista kokenut asiantuntija voi jo erottaa sulkeumatyypin. VS-luokka jaetaan myöskin kahteen sulkeuman värin ja sijainnin perusteella.
SI – SMALL INCLUSIONS – VÄHÄISIÄ SULKEUMIA
Sulkeumia ja virheitä, jotka asiantuntija erottaa heti 10x luupilla tai jopa paljain silmin. Alaluokat SI1 ja SI1 jaetaan sen mukaan onko virhe erotettavissa paljain silmin.
I – INCLUSIONS – SULKEUMIA / P – PIQUEE
Tässä luokassa löytyy kaikki mahdolliset virheet ja usein niitä löytyy samasta kivestä useita erilaisia, jotka näkyvät paljain silmin. Kivi saattaa olla jopa kokonaan halki ja pysyy kasassa lähinnä itsepäisyydellä. Tämä luokka kantaa joskus myös nimeä Piquee. Kultasepät saattavat joskus puhua ”pikee”-kivistä, joilla tarkoitetaan tämän luokan kiviä. Jaetaan kolmeen osaan sen mukaan, kuinka selvästi virheet näkyvät ja vaikuttavat loistoon.