Sormustyypit ja timanttien istutustyylit

Made in Tampere

Opas sormustyyleihin ja timanttien istutustekniikoihin

Sormuksen suunnittelu ja valinta voivat olla haastavia, sillä vaihtoehtoja on niin monia, erilaisia timanttien istutustekniikoita ja sormustyylejä on paljon ja sopivan yhdistelmän löytäminen voi olla vaikeaa. Tämä tietopaketti on kirjoitettu helpottamaan valintaprosessia tarjoamalla kattavan katsauksen yleisimmistä sormustyypeistä ja istutustekniikoista. Eri istutustyylit vaikuttavat merkittävästi korun ulkonäköön ja käytettävyyteen, joten on tärkeää, että löydät itsellesi sopivimman vaihtoehdon – olipa kyseessä kihlasormus, vihkisormus tai juhlasormus. Tässä oppaassa käydään läpi suosituimpia sormustyylejä ja niiden ominaisuuksia, sekä istutustyyppejä, jotka tuovat timantin tai jalokiven kauneuden parhaiten esille.

Sormustyypit:

Solitaire-sormus

Solitaire-sormus on yksinkertainen ja klassinen tyyli, jossa on yksi keskusjalokivi ilman muita kiviä tai koristuksia. Tämä tyyli korostaa timantin yksilöllistä kauneutta ja on usein valinta kihlasormuksiin, koska se antaa timantin olla pääosassa. Solitaire-sormukset ovat ajattomia ja elegantteja, ja ne voidaan yhdistää monenlaisiin istutustyyleihin, kuten kruunu- tai tynnyri-istutukseen.

Yksinkertainen solitaire-sormus, jossa yksi keskelle asetettu timantti ilman muita koristeita.
Solitaire-sormus korostaa timantin yksilöllistä kauneutta ja yksinkertaista eleganssia. Yksi keskusjalokivi ilman muita kiviä.

Halo-sormus

Halo-sormus on sormustyyli, jossa keskikiveä ympäröi joukko pienempiä timantteja. Nämä pienemmät timantit muodostavat ”kehän” suuremman kiven ympärille ja saavat sen näyttämään suuremmalta ja loistokkaammalta. Halo-sormukset ovat suosittuja vihki- ja kihlasormuksina, ja niiden loisto ja glamour ovat usein hyvin näyttäviä. Keskuskivi voi olla esimerkiksi solitaire-tyyppisesti esille nostettu, ja halo-istutus lisää sen säihkettä.

Halo-sormus, jossa keskellä oleva suuri timantti on ympäröity pienemmillä timanteilla, jotka muodostavat kehän
Halo-sormuksessa keskikiveä ympäröi pieniä timantteja, jotka korostavat sen loistoa ja tekevät siitä näyttävämmän.

Katedraalirunkoinen sormus

Katedraalirungon tunnistaa kaarevista metalliosista, jotka kaartuvat ylöspäin kuin katedraalin holvit ja tukevat keskitimanttia. Tämä sormustyyli korostaa keskuskiven asemaa ja antaa sille arvokkaan ja ylevän ilmeen. Katedraalirunko antaa sormukselle eleganttia korkeutta ja dramatiikkaa, ja se voidaan yhdistää erilaisiin istutustyyleihin, kuten kruunu- tai halo-istutukseen.

Katedraalirunkoinen sormus, jossa kaarevat metalliosat tukevat keskelle asetettua timanttia.
Katedraalirunkoinen sormus tuo arvokkaan ja ylevän ilmeen kaarevilla tukielementeillään, jotka tukevat keskikiveä.

Klusteri-sormus

Klusteri-sormuksessa useat pienemmät timantit ryhmitellään tiiviisti yhteen muodostaen suuremman kiven illuusion. Tämä tyyli on taloudellinen tapa saavuttaa näyttävä ulkonäkö, sillä pienemmät timantit luovat yhdessä voimakkaan säihkeen. Klusteri-sormukset voivat olla muodoltaan monimuotoisia ja ainutlaatuisia, mikä antaa suunnittelulle paljon luovaa vapautta.

Klusteri-sormus, jossa useita pieniä timantteja on asetettu tiiviisti yhteen muodostaen näyttävän kokonaisuuden.
Klusteri-sormuksessa useat pienet timantit muodostavat epäsymmetrisen illuusion suuremmasta keskitimantista. Kuvassa herkkä ja siro Nuppu-timanttisormus.

Rivisormus

Rivisormus on tyyli, jossa sormuksen ympäri kulkee rivi pieniä timantteja tai muita jalokiviä. Timantit voivat olla joko ura- tai raeistutuksella kiinnitettyinä. Tämä tyyli on suosittu vihkisormuksena, ja sitä voidaan käyttää yksinään tai yhdessä muiden sormusten, kuten solitaire-sormuksen kanssa. Rivisormus on ajaton ja klassinen valinta, joka lisää sormuksen eleganssia ja loistoa.

Rivisormus, jossa pieniä timantteja on asetettu riviin
Rivisormus tarjoaa elegantin ja klassisen ilmeen, jossa pienet timantit pääsevät kauniisti esille.

Allianssisormus

Allianssisormus on eräänlainen rivisormus, jossa koko sormuksen ympäri kiertää jatkuva rivi timantteja tai jalokiviä. Tämä tyyli symboloi ikuista rakkautta ja sitoutumista, mikä tekee siitä erityisen suositun vihkisormuksena tai merkkipäivälahjana. Timantit voivat olla koko sormuksen ympäri tai vain osassa sormusta. Allianssisormus voi olla hienostuneen tyylikäs ja säihkyvä vaihtoehto.

Allianssisormus, jossa jatkuva rivi timantteja kulkee koko sormuksen ympäri.
Allianssisormuksen koko sormuksen ympäri kiertävät jalokivet symboloivat ikuista rakkautta, vailla alkua tai loppua.

Timanttien istutustyypit:

Kruunuistutus eli kynsi-istutus (prong)

Kruunuistutuksessa timantti kiinnitetään kruunuun, joka on joko erillisistä metallipiikeistä tai metallikartiosta sahaamalla valmistettu kruunun muotoinen elementti. Kruunut kärjet taivutetaan timantin päälle, mikä pitää timantin paikoillaan ja jättää tilaa valon leikille timantin viisteissä. Kruunuistutuksessa timantti pyritään jättämään mahdollisimman näkyville, jolloin sen säihke on paras mahdollinen valon osuessa timanttiin moniesta eri suunnista.

Kruunuistutus on kuitenkin muita tyylejä herkempi vääntymään, jos kruunun kynnet jäävät kiinni vaatteisiin tai sormus kolahtaa johonkin. Kruunuistutetun sormuksen säännöllinen huolto onkin suositeltavaa.

Kruunuistutus, jossa timantti kiinnitetään metallipiikeillä, jotka pitävät sen paikoillaan.
Kruunuistutuksessa timantti kiinnitetään kruunuun, joka jättää kiven näkyväksi ja korostaa sen loistoa.

Tynnyri-istutus/kehysistutus (bezel)

Tynnyri-istutuksessa timantti on upotettu kokonaan istutuksen sisään, joko umpinaisesta metallista tai levystä tehdyn kehyksen eli kivisarjan sisään niin, että timantista näkyy ainoastaan yläosa. Tämä tekee istutuksesta erittäin kestävän ja suojaa kiveä iskuilta ja kolhuilta. Tynnyri-istutus sopii erinomaisesti aktiiviselle elämäntyylille, sillä se suojaa timanttia arjen osumilta.

Tynnyri-istutus, jossa timantti on upotettu metallikehykseen suojaamaan sitä.
Tynnyri-istutus suojaa timanttia kokonaan metallikehyksen sisällä, jättäen näkyviin vain kiven yläosan.

Kanavaistutus / uraistutus (channel)

Kanavaistutuksessa timantit kiinnitetään sormuksen runkoon tarkasti timanttien mittojen mukaan kaiverrettuun uraan, jonka reuna painetaan kiven reunan päälle.. Kivet ovat vieri vieressä muodostaen kauniin upotetun timanttirivin. Tämä tyyli on erityisen suosittu, kun sormukseen halutaan huomaamattomasti useita pieniä timantteja. Tällä tyylillä timantit voidaan istuttaa niin, että timanttien taulut ovat sormuksen rungon tasalla, mikä tekee kanavaistutuksesta hillityn tavan toteuttaa rivisormuksia. Kanavaistutetussa sormuksessa on tärkeää muistaa, että näin istutettuja sormuksia on vaikea suurentaa tai pienentää ilman, että kivet irtoavat.

Kanavaistutus, jossa timantit on asetettu rinnakkain sormuksen runkoon kaiverrettuun uraan.
Kanavaistutuksessa timantit asetetaan tarkasti kaiverrettuun uraan, mikä muodostaa kauniin matalan rivistön.

Hiertäminen (burnish set)

Hiertämisessä timantti kiinnitetään paikoilleen sormuksen runkoon porattuun sovitteeseen painamalla metallia tiukasti kiven reunan päälle. Tämä istutustekniikka on erityisen vahva ja turvallinen, ja se sopii käytettäväksi erityisesti silloin, kun halutaan suojata kivi iskuja vastaan. Hiertämistä käytetään usein yksinkertaisissa, mutta tyylikkäissä sormuksissa, joissa halutaan varmistaa että kivi pysyy varmasti paikoillaan. Hiertäminen on hyvä vaihtoehto kanavaistutukselle, silloin jos halutaan että kiviä on vain yksi, tai niiden halutaan olevan rungossa erillään toisistaan.

Hiertämisistutus, jossa timantti on kiinnitetty paikoilleen metalliin painamalla sitä tiukasti kiven ympärille.
Hiertämisessä timantti kiinnitetään sormuksen runkoon painamalla metallia tiukasti kiven reunan päälle, mikä suojaa kiveä kolhuilta.

Tolppaistutus (bar setting)

Tolppaistutuksessa timantit kiinnitetään kahden pystysuoran metallipalkin väliin. Tämä luo voimakkaan ja puhtaan linjan, jolloin kivet ovat avoimesti esillä kummaltakin sivulta, mutta pysyvät paikoillaan palkkien välissä. Tolppaistutus tuo modernia ja minimalistista ilmettä, ja sitä käytetään usein rivisormuksissa. Tämä istutustyyli on kestävä, sillä palkit ja runko suojaavat timantteja hyvin sivuilta tulevilta iskuilta.

Tolppaistutus, jossa timantit on kiinnitetty pystysuorien metallipalkkien väliin.
Tolppaistutuksessa timantit asetetaan kahden pystysuoran metallipalkin väliin, mikä luo sormukseen modernin ja minimalistisen ilmeen. Kuvassa valkokultainen Vendela vihkisormus.

Raeistutus (bead setting)

Raeistutuksessa pienet timantit kiinnitetään sormuksen runkoon porattuihin reikiin. Timantit pysyvät paikoillaan metallirakeiden avulla, jotka painetaan timantin reunan päälle. Raeistutus sopii erityisesti sormuksiin, joissa on paljon pieniä kiviä. Raeistutuksella voi peittää lähes koko sormuksen pinnan, jolloin sitä kutsutaan nimellä pavé.

Raeistutus, jossa pienet timantit on asetettu sormuksen runkoon ja kiinnitetty metallirakeilla.
Raeistutuksessa pienet timantit pysyvät paikoillaan metallirakeiden avulla, jotka tuovat samalla sormuksen pintaan kauniisti eloa.

Pavé-istutus (pavé)

Pavé-istutuksessa pieniä timantteja istutetaan raeistutuksella tiiviisti vierekkäin niin, että ne näyttävät muodostavan yhtenäisen, hohtavan pinnan. Kivet pysyvät paikoillaan lähes näkymättömien rakeiden avulla.Tämä istutustyyli saa nimensä ranskankielisestä sanasta ”pavement”, joka viittaa kivettyyn pintaan.

Pavé-istutus, jossa pienet timantit on istutettu tiiviisti toisiaan vasten, peittäen sormuksen pinnan.
Pavé-istutuksessa pienet timantit on asetettu tiiviisti vierekkäin luoden kimaltavan ja yhtenäisen pinnan.

Jaetun rakeen istutus (shared prong)

Jaetun rakeen istutuksessa useat timantit asetetaan vierekkäin, ja ne istutetaan käyttämällä viereisen timantin kanssa samaa raetta. Tämä luo vaikutelman yhtenäisestä timanttirivistä, mutta metallia käytetään vähemmän, jolloin kivet pääsevät loistamaan enemmän. Tämä istutustyyli antaa timanteille paljon valoa ja loistoa, mutta voi olla herkempi, koska rakeet ovat jaettuja.

Jaetun rakeen istutus, jossa useat timantit on kiinnitetty samojen rakeiden avulla.
Jaetun rakeen istutuksessa timantit jakavat yhteiset rakeet, jolloin kivet loistavat enemmän ja metallia on vähemmän näkyvillä. Kuvassa Ikuisuus medium rivisormus.

 

Mietityttääkö sormuksen KOKO?

Sormuksen osto-opas

Tutustu oppaaseen

Etkö löytänyt MIELEISTÄSI?

Tilaa uniikkikoru

Tilaa uniikkikoru