Sormuksen koko
Kuinka mitata sopiva sormuksen koko?
Liian pieni tai liian suuri koko on käytössä epämukava. Liian pieni sormus puristaa ja on välillä vaikea saada pois sormesta. Liian suuren sormuksen kanssa joutuu huolehtimaan siitä ettei se vahingossa tipu sormesta tai jää kiinni sormikkaaseen.
Sopivan sormuskoon löytäminen voi joskus olla pienestä kiinni.
Sormet voivat elää päivän, lämpötilan ja vuodenaikojen mukaan; iltaisin tai lämpimissä lämpötiloissa sormi voi tuntua hieman turvonneelta, kun taas aamuisin tai viileissä lämpötiloissa sormi tuntuu pienemmältä.
Kaikista varmin tapa selvittää oma sormuskokonsa on käydä liikkeessämme mittauttamassa se kultasepän avustuksella.
Mikäli otat mitan kotona, suosittelemme mittaamaan koon sormusmitan avulla aamulla ja illalla. Näin sopiva koko varmistuu parhaiten. Hyvä koko on sopiva vuorokaudenajasta riippumatta.
Sormusmitta ja ilmaisen sormusmitan tilaaminen
Sormuksen koon määrittäminen kotona on helppoa sormusmitan avulla. Kultasepät Andreasen tarjoaa mahdollisuuden tilata ilmainen sormusmitta, jonka avulla voit mitata sormuksesi koon tarkasti kotona. Tämä muovinen mitta sisältää asteikon, jonka avulla löydät sopivan sormuskoon kätevästi. Tilaa ilmainen sormusmitta ja lue lisää sen käytöstä täältä.
Mistä tunnistat sopivan sormuskoon?
Sopiva koko:
- Sormus istuu kauniisti paikallaan ja pysyy hyvin oikein päin, mahdollinen keskikohta ylöspäin
- Sormusta laittaessa tai pois ottaessa joudut pyöräyttämään sormusta kevyesti nivelen yli
- Sormus on mukava käyttää
Liian pieni sormuskoko:
- Sormus puristaa
- Sormuksen laittaminen ja pois ottaminen on työlästä
- Sormuksen pois ottaminen sattuu ja voi tehdä nirhaumaa
- Jos sormi on turvoksissa, sormusta ei välttämättä saa ollenkaan pois sormesta
Liian iso sormuksen koko:
- Sormuksen mahdollinen keskikohta pyörähtelee jatkuvasti vinoon
- Sormus jää helposti hansikkaaseen kun riisut hansikasta
- Sormus saattaa pudota sormesta itsekseen vahingossa
HUOMIOITAVAA sormuskokoa mitattaessa. Joissain tilanteissa sormen koko saattaa poiketa huomattavasti normaalista, kuten esimerkiksi raskauden aikana tai pitkän lentomatkan jälkeen.
Yleisimmät sormusten koot
Sormuksen koon valinnassa on hyvä tietää yleisimmät koot, erityisesti jos sormus on tarkoitus ostaa lahjaksi tai yllätyksenä. Naisen keskimääräinen sormuksen koko on yleensä välillä 52-54 ympärysmitassa mitattuna tai sisähalkaisija 16,5-17,25 mm, kun taas miehen sormuksen koko on useimmiten 60-62 tai 19-19,75mm. Jos sormuksen koko ei ole täysin varma, voit aina tulla myöhemmin vaihtamaan sormuksen koon sopivampaan.
Sormuksen suurentaminen tai pienentäminen
Jos sormus on liian suuri tai pieni, on sitä mahdollista muokata. Lue täältä lisää sormuksen suurentamisesta tai pienentämisestä.
Sormuksen osto-opas
- Vihkisormuksen osto-opas
- Kihlasormuksen osto-opas
- Sormustyypit ja timanttien istutustyylit
- Timantin valinta
- Sormuksen koko
- Tilaa maksuton sormusmitta
- Tilauksen tekeminen
Kysymyksiä ja vastauksia sormuksen koosta:
Sormuksen oikean koon voi selvittää mittaamalla sormen ympärysmittaa joustavalla mittanauhalla tai käyttämällä sormusmittaa, joka on saatavilla useimmissa koruliikkeissä. On tärkeää muistaa, että sormen koko voi vaihdella vuorokaudenajan, ilmaston ja muun muassa henkilön fyysisen aktiivisuuden mukaan. Mittaa siis sormi useita kertoja eri aikoina, jotta saat luotettavan tuloksen.
Kotona sormuksen kokoa voi mitata ohuella paperikaistaleella tai narulla. Kiertäkää paperikaista tai naru sormen ympärille niin, että se istuu sormeen niin kuin sormus. Merkitkää kohta, jossa kaistale tai naru kohtaa itsensä, ja mitatkaa sitten tämä pituus mittanauhalla. Tätä pituutta voi sitten verrata sormuskokotaulukkoon, jotta saadaan selville oikea sormuskoko. Suosittelemme kuitenkin sormuksen koon mittaamista liikkeessämme, sillä tuloksesta tulee sormusmitalla mitattuna luotettavampi.
Useimpia sormuksia voidaan isontaa hieman, mutta tämä riippuu sormuksen materiaalista, rakenteesta ja siinä olevista jalokivistä. Joitakin materiaaleja, kuten titaania ja zirkoniumia, on vaikeampi tai jopa mahdotonta muokata. On tärkeää konsultoida ammattitaitoista koruseppää, joka voi arvioida, onko sormuksen isontaminen mahdollista ilman, että sen eheys tai ulkonäkö kärsii.
Selvittääkseen kumppanin sormuskoon salaa, voi käyttää kumppanin nykyistä sormusta mallina ja viedä sen koruliikkeeseen mitattavaksi. Toinen vaihtoehto on pyytää apua kumppanin perheeltä tai ystäviltä, jotka saattavat tietää oikean koon.
Timanttisormuksen pienentäminen on mahdollista, mutta se riippuu sormuksen rakenteesta ja siinä olevien timanttien asettelusta. Pienentäminen voi vaikuttaa sormuksen ulkonäköön ja jalokivien kiinnitykseen, joten on tärkeää, että toimenpiteen suorittaa kokenut kultaseppä. Joissakin tapauksissa timanttien uudelleen istuttaminen voi olla tarpeen. Tuomalla sormuksen Kultasepät Andreasenille, voimme arvioida voiko sormuksen suurentaa helposti, vai vaatiiko työ uudelleenistuttamista.
Sormuksen tulisi istua mukavasti sormessa: ei liian tiukasti, mutta ei myöskään niin löysästi, että se putoaisi helposti. Hyvä sormus istuu tiukasti sormen ympärillä, mutta sen yli on helppo liu’uttaa ja se pysyy paikoillaan ilman, että se puristaa tai estää verenkiertoa.
Kyllä voi. Kosinta on henkilökohtainen ja merkittävä hetki, ja se voidaan toteuttaa monin eri tavoin. Vaikka perinteisesti kosintaan liittyy sormuksen antaminen, tärkeintä on rakkauden ja sitoutumisen ilmaisu. Monet parit valitsevat nykyään luovia tapoja kosia, jotka eivät välttämättä sisällä sormusta lainkaan.